Jeg foretrekker å bake brød etter “piskemetoden”: D.v.s. at jeg lager en tykk røre som jeg heller i brødformene og lar de heve der før steking. Sånn synes jeg det er raskt og brødene holder seg saftig og ferskt lengre.
Her er min grunnoppskrift:
1 pk gjær (50 gr.) i en bolle
Varm 12 dl væske (jeg pleier å ta 6 dl melk og 6 dl vann) sammen med 3 ss sirup og 3 ss olje.
Blandes godt.
Ha i:
1 ss salt
50 gr. linfrø
50 gr. sesamfrø
200 gr. havregryn
200 gr. grov rug (eller grov hvete)
400 gr. speltmel (fin eller grov, spiller ingen rolle)
600 gr. økologisk hvetemel
Alt piskes sammen på høy hastighet i en kjøkkenmaskin i 5 minutter. La det heve i 20-30 minutter, og kjør deretter deigen en omgang til på 3 minutter.
Ha bakepapir i 3 brødformer og fordel røra/deigen. La heve i 30 minutter. Om nødvendig (noen ganger hever det over kanten) legg et stykke bakepapir over og et stekebrett på toppen.
Stekes på 225 grader i 45 minutter. Ta så brødene ut av formene og legg de på en stekeplate og stek i 15 minutter til på 225 grader.
Kommentarer
Legg inn en kommentar