Lapskaus!


Ikke mye slår en hjemmelaget lapskaus! Den er nesten bedre etter en dag eller to, og den er svært næringsrik. Jeg er så heldig å være en del av en andelsgård, hvor gode, økologiske råvarer er tilgjengelig nesten hele året. Hva jeg har i lapskausen er avhengig av hva jeg har tilgjengelig, men grunnoppskriften er den samme:

En jevning av 3 ss smør og 3 ss mel på litt melk til du får en glatt jevning. Ha deretter i ca 5-7 dl kraft. Gjerne egen kjøttkraft, Hvis du ikke har det, så bruk en til to buljong-terninger blandet ut i varmt vann. Både kjøtt- og grønnsaksbuljong kan brukes.
Pass på at sausen ikke blir for tynn, og tilsett kraften/buljongen litt etter litt.

Til en slik stor porsjon bruker jeg
ca 1 kg kjøtt av okse
5-7 gulrøtter
1/2 sellerirot
1 gul løk
1 stk kålrot
(og noen ganger har jeg i ett par poteter, et halvt kålhode eller en søtpotet. Alt ettersom hva jeg har)


Vask, rens og del grønnsakene i små terninger. Også kjøttet, om du vil ha det med. Stek det raskt på en middels varm stekepanne før det has i gryten med sausen. Salte og pepre etter smak og la det hele putre på svak varme i ca 1 time.

Nytes med flatbrød og tyttebærsyltetøy. Og dryss over litt persille før servering, det løfter retten!

Kommentarer