Det er mange som har bedt meg om å dele denne oppskriften. Helt sikkert ikke uten grunn, da dette er noen saftige, holdbare og kjempegode rundstykker som stekes tett sammen på bakebrettet slik at det blir et brytebrød. Oppskriften har jeg hatt i mange år, helt siden Robert Brun hadde en spalte i ukebladet "Hjemmet". Det må ha vært på starten av 90-tallet!
Gjennom årene har jeg forandret litt på den, og jeg baker på en helt annerledes måte nå enn den gang.
Start med å smelte 75 gr. smør.
Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men man kan også godt bruke god gammeldags håndkraft, og ha i bollen:
5 dl lunkent vann fra springen
2 ts tørrgjær
2 dl rømme (du kan også bruke yoghurt naturell)
2 ts salt
1 egg
250 gr sammalt speltmel/sammalt rug eller noe annet du liker
50 gr linfrø eller kruskakli
100 gr havregryn eller havremel
ca 850 gr hvetemel
Husk også det smelta smøret!
Rør til en jevn og fast deig. Den skal eltes og bakes ut for hånd, så den må ikke være for klissete.
Angående mel: Du kan erstatte enda 200 gr av hvetemelet med noe annet du liker av frø, korn eller annet mel. Bruk det du har!
Hev under plast i minst 4 timer, gjerne over natten i et kaldt rom.
Ta deigen ut på et bakebord, elt godt og del deigen slik at du får ca 14 boller. Disse setter du sammen med 1 cm mellomrom på et stekebrett. Begynn med den midterste og jobb deg utover.
Etterheves i 30 min.
Sett stekeovnen på 220 grader.
Pensle med sammenvispet egg, strø gjerne sesamfrø, havregryn eller valmuefrø over bollene og stek i nedre del av ovnen i 20 - 25 minutter.
Avkjøl på rist.
Kommentarer
Legg inn en kommentar